Uutiset

 
 

Uutiset

Suomi 100-tapahtumat Forssassa

06.10.2017

Suomi 100-tapahtumat Forssassa

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 on sukupolvemme merkittävin juhlavuosi. Alla olevasta listasta, jota päivitetään jatkuvasti, näet Suomi100 -statuksen saaneiden Forssassa tapahtuvien tapahtumien lyhyet kuvaukset.

 

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuosi 2017 antaa mahdollisuuden ymmärtää mennyttä, kokea vuosi yhdessä ja luoda suuntaa Suomen tulevaisuuteen.

Suomen itsenäisyyden juhlavuoden teemana on Yhdessä  ja Kanta-Hämeen maakunnalliseksi teemaksi on valittu ”Lasten ja nuorten Häme”, unohtamatta kuitenkaan muita sukupolvia.

 

Juhlavuoden päätapahtuma - Itsenäisyyspäivän juhla 6.12.2017

Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivää juhlistetaan Forssassa Feeniksissä. 

Ohjelma:
13.00 Kahvitus ruokalassa
13.30 Ovet aukeavat saliin
13.50  Veteraanien sisääntulo airueineen; Jääkärimarssi (Sibelius) Forssan kaupungin soittokunta
14.00 Tervetulopuhe, kaupunginvaltuuston puheenjohtaja Mika Penttilä
14.10 Eskarilaisten leikkiesitys ”Ikävä sun olla on yksinäs” yhdessä Nuorisokuoro Kuhankeittäjien kanssa
14.20 Puhe, Jouni Yrjänä "Olkaamme siis suomalaisia" - autonomia ja itsenäistymisen edellytykset
14.35 Suomen laulu (Pacius) ja Finlandia (Sibelius),  Forssan Kamarikuoro, Forssan Naiskuoro, Forssan Mieskuoro, Viihdekuoro Kehrät ja Lounais-Hämeen musiikkiopiston Sinfonietta.

Tauko 15 min - valokuvakooste Forssan Suomi100 -tapahtumista

15.00  Kehtolaulu (Järnefelt) ja  Andante Festivo (Sibelius)  Lounais-Hämeen musiikkiopiston Sinfonietta
15.05 Juhlapuhe: Katri Pynnöniemi, apulaisprofessori Helsingin Yliopisto ja Maanpuolustuskorkeakoulu
15.20 Täällä Pohjantähden alla - lauluesitys
15.25 Vuoden 2017 Forssan kaupungin kulttuuripalkinto,  kaupunginhallituksen puheenjohtaja Kaisa Lepola ja kaupunginjohtaja Jari Kesäniemi
15.30 Forssan Naisvoimistelijoiden esitys
15.35 Maamme-laulu

 


Kirjojen Lounais-Häme 2.1. - 29.12.2017 

Louna-kirjastot järjestävät Suomi100-juhlavuoden aikana useita kirjallisia tapahtumia, joiden sisältö avaa ikkunan Suomen itsenäisyyden ajan kirjallisuuteen sekä saattaa kirjailijan ja lukijan yhteen. Kirjallisuusillat tuovat seutukunnalle suomalaisia nykykirjailijoita. Kirjastokinossa esitetään kotimaisia elokuvia, joiden käsikirjoitus perustuu suomalaiseen kaunokirjallisuuteen. Itsenäisyyden ajan kaunokirjallisuutta vinkataan yhdessä lukijoiden kanssa mieleenpainuvimpiin lukukokemuksiin perustuen kirjavinkkausilloissa ja nettisivuilla. Louna-kirjastojen yhteisten itsenäisyyspäivän etkojen (5.12.) ohjelmassa kurkistetaan lisäksi itsenäisyyden ajan musiikkiin. Juhlavuoden kunniaksi kaikki Forssan seudulla v. 2017 syntyvät lapset saavat kirjastoltaan lahjaksi kirjan muistutuksena kirjallisuuden ja ääneen lukemisen merkityksestä. www.lounakirjastot.fi/tapahtumat.


Axel ja Emiliet 14.10.2017 ensi-ilta

Tällä näytelmällä Forssan Teatteri juhlistaa 100–vuotiasta Suomea. 1867 syksyllä Axel Wilhelm Wahren palaa Euroopasta taas kerran kotiin Forssaan. Suuret nälkävuodet koettelevat hänen uutta kotimaataan Suomea, mutta perhe-elämä kukoistaa lastenlasten muodossa. Tulevan suurliike- ja teollisuusmiehen arki on värikästä, uutta luovaa ja vaativaa. Sisar Emilie Tukholmasta on tullut vierailulle, josta arki saa lisäväriä.  Forssan Teatteri

 


Kupletin juoni – Mika ja Turkka Malin kotiseutuaiheisten laulujen konsertti  pe 20.10.2017 klo 19.00 Urheilutalo Feeniks (Lallintie 1, Forssa)

Konsertin musiikki esittelee lounaishämäläistä murremaailmaa, paikallista kulttuuria ja henkilöitä 1950-luvulta lähtien.

Illan orkesterina Mika ja Turkka Malin pitkäaikainen taustayhtye. Konsertissa kuullaan mm. seuraavat kappaleet: Runkomäen iltamat, Anteeks Nieminen, Tyykikylään takaisin, Mää ja hiljanen Viljanen sekä Shanghai Lily. Tähtivieraana Jope Ruonansuu.

Liput 25 € / henkilö. Lisätietoja: Sami Mattila, p. 0400 485 087. Järjestäjänä Forssan Kulttuuri-Axel ry 


Lapsiperhelauantai 21.10.2017 

Toiminnallinen perhepäivä alueen lapsiperheille syyslomaviikon lauantaina 21.10.2017 klo 10-14 urheilutalo Feeniksissä. Lapsille ja lapsiperheille suunnatun tapahtuman tavoitteena on tukea lasten ja perheiden yhdessä oloa sekä tehdä tunnetuksi seudun harrastemahdollisuuksia. Urheilutalo täyttyy toiminnallisista pisteistä; tarjolla on liikuntaa, leikkiä, askartelua, musiikkia, esityksiä eri muodoissa. Tapahtumaa on järjestetty jo aiempina vuosina, mutta tänä vuonna teemana on SUOMI100 ja erilaisia aktiviteetteja leimaa Suomen satavuotinen historia (esim. perinneleikit, -tarinat ja lorut, perinnelelut, kädentaidot, liikuntalajit ennen ja nyt). LapsiperheLauantai on myös yksi LastenForssan juhlavuoden tapahtumista.

Tapahtuma tehdään isolla joukolla yhdessä. Mukana päivän toteuttamisessa on Forssan kaupunkiorganisaation (varhaiskasvatus, liikunta- ja nuorisopalvelut, kuvataidekoulu, musiikkiopisto, kirjasto) lisäksi paikalliset urheiluseurat, yhdistykset (mm. MLL, Unicef, SPR, nuorisokuoro Kuhankeittäjät), seurankunnat, vapaaehtoiset ja viralliset turvallisuustoimijat (poliisi, vapaapalokunta) sekä seudun kuntayhtymän sosiaali- ja terveyspalvelut (mm. lastenneuvola, perheneuvola). Tapahtumaan on vapaa pääsy. Lasten Forssan Facebook-sivut


Kymmenen pientä tarinaa piipun juurelta -näyttely ja videot 

Forssan, Valkeakosken ja Varkauden museot valmistavat yhdessä näyttelyn Kymmenen tarinaa piipun juurelta, joka nostaa esiin kolmen paikkakunnan teollista historiaa ja innovaatioita sadan vuoden ajalta. Näyttely aloittaa kiertonsa Varkaudesta jo toukokuun lopussa, ja on esillä Forssassa 23.10.2017 - 05.01.2018. Näyttelyyn yhteyteen valmistetaan myös verkossa nähtävä videokokonaisuus.

Museot valitsevat kokoelmistaan yhteensä kymmenen esinettä ja niihin liittyvää ilmiötä itsenäisyyden ajalta, yksi kultakin itsenäisyyden vuosikymmeneltä.
Näyttely kuvaa suomalaisen teollisuuden historiaa inhimillisestä näkökulmasta. Valittujen museoesineiden tarinoihin pohjautuen toteutetaan yhdessä nuorten kanssa kymmenen videopätkää, jotka ovat katsottavissa verkkoympäristössä ja näyttelyn yhteydessä. Piipunjuurella.fi

 

Soili Mahlanen - taidenäyttely Maisemia kotiseudusta
Forssan museon Aulagalleriassa 31.10. - 26.11.2017


Taidenäyttely tuo esiin maisemia  Forssasta ja ympäristökunnista Suomen itsenäisyyden 100 vuoden ajalta. Teosten viereen tulee jokaiseen maalaukseen teksti paikan historiasta.

Esim. Teokseen ”Kehräämö”(yläkuvassa): ruotsalaissyntyinen Axel Wilhelm Wahren perusti
Forssaan puuvillakerhuuyhtiön 1840-luvulla. Puuvillakehräämön tehdasrakennuksesta tuli
kolmikerroksinen. Vuosina 1854-56 tehdasta laajennettiin, mutta tehdas paloi vuonna 1872 ja paikalle rakennettiin uusi kehräämö vuosina 1873-74 Englannista hankittujen piirustusten
mukaan. Vuonna 1934 Forssa-yhtiöt fuusioituivat Finlayson Oy:n kanssa ja syntyi Finlayson
Forssa Oy. 1970-luvulta lähtien tekstiiliteollisuuden merkitys paikkakunnalla väheni ja kehräämön vanhat teollisuusrakennukset siirtyivät 1980-luvun alussa Forssan kaupungin omistukseen ja ne ovat saaneet uudet käyttäjät. Kehräämön alueella toimii nykyisin kulttuurin, koulutuksen ja vapaa-ajan Wahren-keskus, Hämeen Ammattikorkeakoulun Forssan kampus ja lukuisia yrityksiä. Kehräämön alue ja siihen välittömästi liittyvät Wahreninkatu sekä Tehtaanpuisto muodostavat teollisuushistoriallisesti erittäin merkittävän ja valtakunnallisesti arvokkaan alueen. 

Näyttely on osa Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlavuoden ohjelmaa.
www.soilimahlanen.fi, www.forssanmuseo.fi, www.hameenliitto.fi


Suomalainen Messu 9.11.2017 klo 19.00 Urheilutalo Feeniksissä 

Suomen itsenäisyyden satavuotisjuhlan kunniaksi Lasse Heikkilän Suomalainen messu toteutetaan juhlaversiona konserttisaleissa ja kirkoissa eri puolilla Suomea 2017. Jokioisten, Humppilan, Forssan ja Tammelan ev.lut. seurakunnat sekä Forssan Helluntai- ja Vapaaseurakunta järjestävät yhteistyössä tämän spektaakkelin, marraskuun toisena torstaina Feeniks-hallissa.

Lavalla tullaan näkemään ennennäkemätön Juhlakuoro, joka tuo yhteen laulajia seutukunnan eri kokoonpanoista. Kuoroista ovat mukana muiden muassa Veteraanikuoro, Palava pensas, sekä Koijarven Talkookuoro. Forssan ja Humppilan seurakuntien kuoroista nähdään laulajia sekä osa Jokioisten ja Tammelan kirkkokuoroista on mukana. Myös Helluntaiseurakunnan kuorolaisvoimia yhtyy lauluun. (kuorolista täydentyy syksyn mittaan).

Messun juontaa yhdessä Lasse Heikkilän kanssa Jokioislainen laulaja Jaana Pöllänen, joka myös laulaa muutamissa lauluissa sooloja. Messussa on väliaika ja kahvila palvelee pientä korvausta vastaan. Alakoulu-ikäisillä on vapaa sisäänpääsy tilaisuuteen!
Käsiohjelman hinta 10€. Ohjelmien ennakkomyynti alkaa 15.9. seurakuntien virastoilla ja myöhemmin ilmoitettavissa pisteissä.

Järjestäjinä Forssan alueen seurakunnat. Forssan tapahtuman Facebook-sivu https://www.facebook.com/events/1360398690745738/


Forssan Elävienkuvien Teatteri 110 vuotta ja Suomi 100 vuotta 4.2. - 5.11.2017

Forssan mykkäelokuvayhdistys juhlistaa maamme vanhimman maaseutuelokuvateatterin 110 -vuotista taivalta itsenäisyytemme juhlavuonna.  Vuoden aikana esitetään Suomi 100 vuotta -elokuvasarja. Sarjassa nähdään kotimaisia merkkiteoksia itsenäisyytemme kaikilta vuosikymmeniltä. Forssan torilla järjestetään Pop-Up -elokuvaesitys, jossa nähdään elokuvat Kuuli kulkija kohinan sekä Iita tehtaan tyttö. 18. kansainvälisillä mykkäelokuvafestivaaleilla teemana on Suomi, suomalaisuus ja suomalaiset maailmalla.

Festivaalit huipentuvat erikoisnäytökseen torstaina 31.8. Erkki Karun ja Eero Leväluoman ohjaamaan Finlandia -elokuvaan vuodelta 1922. Elokuvan säestyksestä vastaa RSO kapellimestarina Kalle Kuusava. Elokuva esitetään urheilutalo Feeniksissä.  Vuoden aikana järjestetään myös muita elokuvatapahtumia. Tapahtumakalenterissa listaus esitettävistä elokuvista.


Lukuintoa Lounais-Hämeeseen - kirjailijakiertue 1.1. - 31.12.2017 

Louna-kirjastot järjestävät Suomi 100 -vuoden kunniaksi Lounais-Hämeen alueen ylä- ja alakouluille kirjailijakiertueen. Alueen peruskoululaisille tarjotaan mahdollisuus tutustua kirjailijan työhön ja tavata kirjailija. Tavoitteena on lukemaan innostaminen kirjailijan ja hänen teostensa välityksellä, lukutaidon kehittäminen ja virikkeiden antaminen tuleville tekstintuottajille.
Pääjärjestäjinä Forssan kaupunginkirjasto sekä Humppilan, Jokioisten, Tammelan ja Ypäjän kunnankirjastot.

 


Hyvien tekojen kampanja 19.1. - 31.12.2017  

Lasten ja nuorten juhlavuonna tehdään aivan sumeilematta hyvää Hyvien tekojen kampanjassa! Tule mukaan Hyviksen jengiin!

Luvassa on vuoden varrella niin jättihyvää, minihyvää, palahyvää kuin salahyvääkin. Voit myös vinkata omista hyvistä teoistasi ja laittaa näin hyvän kiertoon.

Aloita hyvistely jo nyt:

  1. Päätä, mitä hyvää voisit tehdä jo tänään. Ilmoittautuisitko kolaamaan naapurimummon pihatien lumesta (selkeä yllätyshyvä) tai käyttäisitkö siskon koiran lenkillä (eläinhyvä)? Nappaisitko kaverin mukaan ja ilmoittautuisit palvelutaloon lukemaan ääneen (ilohyvä)? Ehkä lämmittelet vilauttamalla ystävällisimmän hymysi satunnaiselle vastaantulijalle (helppo pikahyvä)?
  2. Kun kohde on selvillä, anna palaa!
  3. Nappaa kuva ja jaa se somessa aihetunnisteella #hyvis ja #hyvientekojenkampanja ja hups! Olet mukana vuoden hyvää tekevimmässä touhussa.

Lisätietoja:
Tuotantokoordinaattori Jenna Kankaanpää, Hämeenlinnan kaupunki
jenna.kankaanpaa@hameenlinna.fi


Vispilän Suomi 100 -lautasella maistuvat perinteet 
 MUMMOLAN MAKUJA, MAAKUNTIEN HERKKUJA

Miltä maistuu satavuotias Suomi, kun sen valmistaa ja laittaa kauniisti esille lautaselle? Se maistuu mummolalle, vastanostetuille juureksille, tuoreelle kalalle, haassa vapaasti kasvaneille possuille, metsälle, järvelle ja auringolle.

Forssalainen Ravintola Vispilä osallistuu satavuotiaan Suomen juhlintaan tuomalla ruokalistalle laadukkaista lähialueen raaka-aineista valmistettuja perinneherkkuja. Olemme kaivaneet kätköistä isoäitiemme vanhoja reseptejä, sillä haluamme jakaa ne ihanat muistot, maut ja tuoksut yhdessä asiakkaittemme kanssa. Monet näistä perinneherkuista on ehkä jo unohdettukin ja nyt ne on aika tuoda jälleen lautasille myös ravintolassa.

ANNOKSET JA MAUT VAIHTUVAT SESONGIN MUKAAN

Ravintola Vispilän ruokalista vaihtuu usein ja sesongin herkkuja mukaillen. Niin myös Vispilän Suomi 100 -annokset. Tammikuussa juhlalautasella oli madetta ja helmikuussa lämminsavuhevosta ruisleivällä ja uppomunalla. Luvassa tuleville kuukausille on muun muassa itse tehtyjä perinnemakkaroita, leikkeitä, kieltä, tirripaistia, karjalanpiirakoita, kalaherkkuja sekä paikallista pylsyä talkkunajauhoja unohtamatta. 

 

Sata suomalaista tekoa -tarinoita eri vuosikymmeneltä 

Sata suomalaista tekoa hankkeessa Kulttuuriyhdistys Kuvio ry kokoaa toiminta-alueeltaan Suomi 100 -juhlaan tarinoita, tapahtumapaikkoja ja tapahtumia Suomen taipaleen eri vuosikymmeniltä. Tarinoita sota-ajasta Koijärvi-liikkeeseen ja paikalliseen populaarikulttuuriin. Järjestäen mm. Suomi-doc -lyhytelokuvakilpailun nuorille tallentamaan paikallista kulttuuriperintöä ja pohtimaan alueen tulevaisuutta.
kuvio.org

 

Ihmisiä Hämeessä - ennen ja nyt 

Ihmisiä Hämeessä - ennen ja nyt -hankkeessa pääosassa ovat ihmiset, niin nykyhämäläiset kuin ennen muinoin täällä asuneet. Mitä on hämäläisyys? Keitä hämäläiset olivat ja ovat? Missä on kunkin meidän juuret? Keitä me olemme? Tarinoita jaetaan pääasiassa Ihmisiä Hämeessä Facebook-sivulla ja lisäksi Hämeen Setlementin Instagram-tilillä. Vuoden 2017 lopulle kootaan näyttely valikoiduista kuvista ja tarinoista. www.hameensetlementti.fi/juhlavuosi-2017/ihmisia-hameessa-ennen-ja-nyt, www.facebook.com/ihmisiahameessa

 

Juhlavuoden päätapahtuma - Itsenäisyyspäivän juhla 6.12.2017 

Suomen itsenäisyyden 100-vuotispäivää juhlistetaan Forssassa Feeniksissä. Kahvitus alkaa kello 13.00 ja ohjelmaosuus klo 14.00. Juhlasalin ovet aukeavat kello 13.45. Ohjelmassa mm. juhlapuhe, orkesterimusiikkia, kuorojen esityksiä, lasten vanhanajan leikkiesityksiä sekä voimisteluesitys.