Uutiset

Forssan museon Aulagallerian näyttelyt 2018

20.09.2018

Forssan museon Aulagallerian näyttelyt 2018

Tervetuloa tutustumaan Forssan museon Aulagallerian mielenkiintoisiin näyttelyihin sekä osallistumaan museon muihin kevään tapahtumiin!

 

Näyttelyt:

23.10. – 18.11. Maija Karisma: Small Chocolate World – Polaroids by Maija Karisma

20.11. - 2.12. Mullankaivajat -arkeologiahanke

4.12. – 13.1. Tuuli Autio


SMALL CHOCOLATE WORLD - POLAROIDS BY MAIJA KARISMA 23.10. – 18.11.2018


Forssan Museon Aulagallerian näyttelyn työt koostuvat valokuvasuurennoksista, sekä muutamista originaaleista polaroideista. Töissä ovat aiheina tavallinen, nostalginen sekä idyllinen maalaismaisema, teollinen perimä sekä luonto. Harvinaisen ja jo vuonna 2009 vanhentuneen Polaroid Chocolate filmin tekstuuri sekä vaihtelevat värisävyt luovat kuviin uniikin menneiden vuosikymmenten tunnelman. Kyseessä on taatusti jonkin sortin aikamatka tai ainakin tunne siitä.

Maija Karisma on taiteilijanimellä Forssassa työskentelevä itseoppinut valokuvaaja. Pääasiassa analogiseen valokuvaukseen vihkiytynyt valokuvaaja tutustui polaroideihin 90-luvun puolivälissä, josta on tullut sittemmin hänen pääasiallinen ilmaisumuotonsa. Maija Karisma on ollut mukana muutamissa kalenteri-, lehti- ja kirjajulkaisuissa. Hänen töitään on ollut ryhmänäyttelyissä kotimaassa sekä ulkomailla. Small Chocolate World – Polaroids by Maija Karisma on hänen ensimmäinen valokuvia sisältävä yksityisnäyttelynsä. Työt pohjautuvat hänen saman nimiseen valokuvakirjaansa.

maija.karisma@gmail.com
https://www.flickr.com/photos/maijakarisma/
https://www.instagram.com/maijakarisma/

Näyttelyyn on vapaa pääsy.
Avoinna museon aukioloaikojen mukaisesti

TI-PE 10 - 16
LA 10 - 14
SU 12 - 16


KIRJAVAN KANKAAN KAUPUNKI - perusnäyttely

Museon perusnäyttely Kirjavan kankaan kaupunki kertoo elämästä Forssassa ja sitä ympäröivällä maaseudulla 1800-luvulta 1970-luvulle.

Tarina alkaa ajasta, jolloin Jokioisten ja Wiksbergin mahtikartanoiden välissä oli vain joukko kyläpahasia. Vuonna 1838 Jokioisten kartanon verkatehtaan johtajaksi saatiin ruotsalainen Axel Wahren, tekstiilisuvun jälkikasvua, Euroopasta oppinsa saanut värjärimestari. Verkatehdas alkoi taas menestyä, mutta Wahren halusi enemmän. Vuonna 1847 hän perusti Kuhalankosken partaalle Kehräämön, joka sai nimekseen Forssa. Kehräämön ympärille alkoi kasvaa tehdaskylä, josta tuli kauppala ja myöhemmin kaupunki. 

Kehräämö sai rinnalleen kutomon, lankavärjäämön ja kangaspainon. 1900-luvulle tultaessa Forssa oli Suomen johtavia teollisuuspaikkakuntia, jonka markkinavalttina oli painettu puuvillakangas. Kylästä tuli kauppala. Vuonna 1934 Forssa-yhtiö ja Finlayson yhtyivät, kutomonalue sai katoilleen komeat Finlayson-kyltit, ja Finlayson sai itselleen kangaspainon, jonka yhteydessä alettiin myös suunnitella kangasmalleja. 

Menestyvän teollisuuden ohella kauppalassa eli vahvana myös kotiseutuaate, jonka innoittamana perustettiin Lounais-Hämeen Kotiseutu- ja Museoyhdistys v. 1923. Hankkeen takana oli nuori Esko Aaltonen - opettaja, historioitsija ja Forssan Lehden perustaja. Aaltosen tovereineen perustaman museoyhdistyksen kokoelmille perustuu tämä näyttely.

1960-luvulla kauppalasta tuli kaupunki. Tekstiilitehtaan lisäksi kaupunkiin saatiin toinen mahtava tehdas. Humppilan poika Armas Puolimatka perusti kaupunkiin Rakennusvalmisteen, valmistamaan betonielementtitaloja Suomeen ja Neuvostoliittoon.  Näyttely ulottuu Rakennusvalmisteen myötä 1990-luvulle.

Historian virstanpylväiden ja teollisuuslaitosten jyhkeiden seinien suojissa ihmisistä ja heidän elämästään rakentui kaupungin todellisuus.  Siitä kertoo Kirjavan kankaan kaupunki.

Katso traileri