Uutiset

Mediatiedote: Forssan kaupungin tilinpäätös 2017

09.04.2018

Mediatiedote: Forssan kaupungin tilinpäätös 2017

Forssan kaupungin tilinpäätös vuodelta 2017 on valmistunut ja se käsiteltiin 9.4.2018 kaupunginhallituksessa.

 

KAUPUNGINJOHTAJAN KATSAUS

Kaupungin tehtävä on turvata hyvät palvelut
Forssan kaupungin palvelut ovat tutkitusti hyvässä kunnossa. Kaupungin puistot ja viheralueet sekä rakennetun ympäristön viihtyisyys saavat korkeat arvosanat. Vuonna 2017 kaupungissa järjestettiin kansallinen kaupunkipuisto-seminaari, missä saimme kiitosta myös alan ammattilaisilta. Forssa on urheilukaupunki. Menestystä saavutettiin vuonna 2017 monissa eri lajissa niin naisten kuin miestenkin parissa. Koulutukseen ja harrastus-mahdollisuuksiin ollaan kuntalaisten keskuudessa tyytyväisiä, samoin terveyspalveluihin sekä lasten päivähoitopalveluihin. Vuonna 2017 saavutimme yhden pitkäntähtäimen tavoitteistamme ja meidät nimettiin Unicefin Lapsiystävälliseksi kunnaksi.

Talous kunnossa, mutta suuria investointitarpeita on odottamassa
Vuoden 2017 tilinpäätös on 0,3 miljoonaa euroa ylijäämäinen. Vuosikate on 7,2 miljoonaa euroa eli 421 euroa/asukas. Investoinnit olivat alhaisella tasolla eli 5,2 miljoonaa euroa. 

Palveluverkkoselvityksen pohjalta tehtävä ratkaisu koskien kouluverkkoa siirtyi vuodelle 2018. Palveluverkkoratkaisun jälkeen laaditaan pitkän aikavälin investointisuunnitelma ja tarkennetaan investointiohjelmaa vuoden 2019 talousarvioon ja vuosien 2020 - 2021 taloussuunnitelmaan.
Kaupungin lainamäärä on edelleen alhainen. Lainamäärä on 1 741 euroa/ asukas, mikä on reilusti alle koko maan keskiarvojen. Myös konsernivelka on alle maan keskiarvojen. Konsernivelkaa on 3 829 euroa/asukas.

Sosiaali- ja terveyspalvelujen tulevaisuus
Vuoden aikana käytiin sosiaali- ja terveyspalvelujen ulkoistamiseen ja yhteisyrityksen perustamiseen liittyvä kilpailutusprosessi. Kunnat olivat delegoineet kilpailutusprosessin Forssan seudun hyvinvointikuntayhtymälle. Lopullinen päätös tehtiin yhteisyrityksen ja Oma Hämeen välillä kussakin omistajakunnassa. Monien vaiheiden jälkeen kaikki Forssan seudun kunnat hylkäsivät yhteisyritysmallin.

Sosiaali- ja terveyspalveluiden suunnittelua ja järjestämistä on vaikeuttanut maan hallituksen tempoileva politiikka. Sote-uudistuksen valmistelu on mm. tuonut suuria toiminnallisia muutoksia kaupunkimme sairaalan toimintaan. Paljon kehuja saanut ”Forssan malli” on jouduttu ajamaan osittain alas.

Elinvoiman lisääminen
Elinkeinopolitiikan uusi toimintamalli on aloittanut Forssan Yrityskehitys Oy:n (FYK) uuden hallituksen ja toimitusjohtajan myötä. Elinkeinopuolelle on saatu uutta virtaa ja toimintaa. Yritykset ja yrittäjät on nostettu keskiöön. Toimintatapoja muuttamalla on lähdetty rohkeasti uudistamaan FYK:n toimintaa. Selkeäksi mitattavaksi tavoitteeksi on asetettava niin väkiluvun kuin yritystenkin määrän lisääntyminen.

Seudullinen ja maakunnallinen yhteistyö on saanut uutta virtaa uusien hankkeiden kautta. Väkiluvun väheneminen koskettaa koko Kanta-Hämettä.

Kaupungin väkiluvun vähentyminen on jatkunut jo pitkään. Vuodesta 2000 kaupungin väkiluku on pudonnut noin 1.300 henkilöllä. Kahdenkymmenen vuoden aikana väkiluku on pudonnut vuosittain muutamaa poikkeusvuotta lukuun ottamatta. Väkiluku oli vuonna 1997 määrältään 19 124, nyt 17 186. Sama kehitys vaivaa koko seutukuntaa, missä väkimäärän pudotus on ollut vuosien 2005 - 2015 aikana 5,4 %. Myös työpaikkojen määrän pudotus on ollut samaan aikaan rajua.

Työttömyys laski selvästi vuonna 2017, mutta on korkea edelleen, keskiarvo vuonna 2017 oli 12,8 %.

Vuoden 2018 talousarvion tavoitteina ovat kaupunkikonserniohjeiden laatiminen, elinvoimaohjelman tekeminen ja jalkauttaminen, samoin kaupungin ja Yrityskehityksen toimintojen ja rajapinnan selkeyttäminen. Kaupunki tarvitsee yhteisen tavoitteen ja maalin mitä kohden toimimme.

Kuntien välisen yhteistyön merkitys tulee korostumaan jatkossa. Forssan seutukunta menestyy parhaiten tekemällä yhteistyötä. Tästä hyvänä esimerkkinä voidaan mainita yhteisen henkilöstön käyttö.

Haluan kiittää koko kaupungin henkilöstöä erinomaisen tuloksen tekemisestä. Erityinen kiitos tänäkin vuonna kuuluu kaupungin johtoryhmälle joka on vaikeissa asioissa osoittanut erinomaista ammattitaitoa ja kestävyyttä.

Tätä työtä tehdään yhdessä luottamushenkilöiden kanssa. Uskon, että yhdessä pystymme kohtaamaan tulevaisuuden haasteet ja tekemään tarvittavat päätökset. Tulevaisuuteen voimme vaikuttaa parhaiten tekemällä itse. Uskon, että Forssalla on edessään hyvä tulevaisuus kasvavana seutukaupunkina.

Jari Kesäniemi, kaupunginjohtaja

Mediatiedote liitteenä